În contextul în care de mai bine de un an pandemia de COVID-19 ne-a dat peste cap viețile, nevoile și aspirațiile oamenilor s-au schimbat, iar modul de funcționare a comunităților și a mediului de afaceri este diferit față de trecut. Omenirea a fost pusă în fața unor provocări fără precedent, iar siguranța sanitară a devenit o prioritate care schimbă mentalități și obiceiuri. Astfel, dacă înainte de criza sanitară mondială accentul era pus pe conceptul de eco-friendly, astăzi administratorii și proprietarii clădirilor de birouri sunt nevoiți să regândească modul în care sunt amenajate și organizate spațiile interioare, astfel încât să creeze, în primul rând, un mediu care să susțină colaborarea dintre angajați și desfășurarea activităților zilnice în condiții de protecție sanitară, fără să scape din vedere practicile sustenabile.

Din această perspectivă, utilizarea luminii UV-C pentru dezinfectarea spațiilor închise și adoptarea unui set de măsuri eficiente pentru protecția sanitară sunt esențiale pentru creșterea încrederii angajaților în lucrul la birou și îmbunătățirea modului în care aceștia percep spațiile de lucru comune.

Avantajele utilizării luminii UV-C în spațiile de birouri

Când vine vorba despre găsirea unor metode sustenabile pentru crearea unui mediu sigur și sănătos la locul de muncă, inspirația poate veni direct de la natură, astfel încât soluțiile alese să fie eficiente, prietenoase cu mediul înconjurător și să presupună folosirea rațională a resurselor. Din acest punct de vedere, dezinfectarea aerului și a suprafețelor cu ajutorul razelor UV-C este o modalitate non-chimică de sterilizare, care contribuie la menținerea unei bune calități a aerului.

Proprietățile germicide ale razelor UV-C au fost descoperite cu aproape o sută de ani în urmă. De-a lungul timpului, s-a încercat reproducerea lor, prin metode artificiale, ca să poată fi folosite, în siguranță, în spațiile închise, chiar și în prezența oamenilor, fără să fie nevoie de întreruperea activității obișnuite. Astfel, a luat naștere tehnologia de producere a luminii UV, sub forma unor sisteme și dispozitive de dezinfectare a aerului.

Principalele avantaje ale utilizării luminii UV-C în clădirile de birouri se referă la aspecte precum:

  • creșterea gradului de protecție sanitară a angajaților – razele UV-C au o energie fotonică, în lungime de undă de 254 nm, care are capacitatea de a distruge structura moleculară a ADN-ului (acidul dezoxiribonucleic) și a ARN-ului (acidul ribonucleic) din celulele microorganismelor; concret, sub acțiunea luminii UV-C microorganismele, cum sunt bacteriile, își pierd capacitatea de a se reproduce;
  • asigurarea unei calități mai bune a aerului din interior – calitatea aerului din spațiile de birouri depinde de trei factori esențiali:
    • nivelul umidității – potrivit National Institutes of Health, nivelul optim al umidității din spațiile interioare ar trebuie să fie între 40 și 60%;
    • temperatura – conform Centrului American pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC), temperatura din spațiile închise ar fi indicat să se încadreze între 20°C și 23°C, în timpul iernii, și între 23°C și 27°C, vara;
    • nu este suficientă curățarea aerului prin eliminarea cât mai multor factori poluanți, cum ar fi acarienii ori sporii de mucegai, ci este nevoie și de o igienizare eficientă, care să permită eliminarea bacteriilor și a virusurilor;
  • creșterea gradului de încredere în spațiile de lucru – odată ce oamenii se simt în siguranță la locul de muncă, nu în mod special în sensul respectării normelor de protecție a muncii, cât al aplicării unor reguli și sisteme inteligente de igienizare care să le protejeze sănătatea, aceștia vor avea încredere să se întoarcă la birou.

Construiește o politică sanitară solidă pentru compania ta

În contextul creat de pandemie, dar și din perspectiva viitorului post-pandemic, pentru un nivel superior de protecție, este nevoie de combinarea folosirii luminii UV-C cu alte măsuri care să ajute la crearea unui spațiu confortabil și sănătos în clădirile de birouri. Prin urmare, este nevoie de construirea unei politici sanitare solide.

În noua normalitate caracterizată de nevoia de siguranță sanitară mai puternică decât oricând, mediul de afaceri se confruntă cu noi provocări, cum ar fi:

  • găsirea unei soluții de aceeași amplitudine cu problema globală creată de criza sanitară, pentru ca ea să fie rezolvată nu doar temporar, ci pe termen lung;
  • încurajarea angajaților să revină la birou și să lucreze în echipă, într-un mediu în care să se simtă bine din toate punctele de vedere;
  • găsirea unor soluții care să răspundă amenințărilor de tip patogen ale prezentului, dar și ale viitorului, pentru ca situații similare actualei pandemii să nu ne mai prindă nepregătiți;
  • construirea unor sisteme de informare care să ajute la conștientizarea angajaților care să înțeleagă importanța măsurilor, să le crească încrederea în locul de muncă și să-i sprijine în efortul de a percepe diferit spațiile comune decât erau obișnuiți înainte de pandemie;
  • construirea unor clădiri sănătoase și sustenabile.

Pornind de la aceste provocări și din nevoia unui set de măsuri concrete, Genesis Property a creat, la inițiativa antreprenorului român Liviu Tudor, fondator și președinte al companiei de investiții și dezvoltări imobiliare, IMMUNE Building Standard™, un standard ce cuprinde peste 130 de măsuri inovatoare de protecție sanitară.

IMMUNE Building Standard™ are ca scop transformarea clădirilor de birouri în spații în care angajații să-și poată desfășura activitatea în condiții de siguranță sporită, atât în timpul pandemiei, cât și după ce aceasta se va termina. Având la bază principiul potrivit căruia, în lumea post-pandemică, bunăstarea și sustenabilitatea vor fi preocupări generale, IMMUNE™ își propune pregătirea eficientă a clădirilor, pe termen lung, în fața potențialelor riscuri de natură patologică, protejarea rezidenților clădirilor de birouri și susținerea excelenței în mediul de business. Cu alte cuvinte, un business sustenabil este, în noua normalitate, unul care se bazează pe angajați sănătoși, productivi, care au încredere în eficiența muncii la birou și care pot fi performanți pentru că se simt protejați din punct de vedere sanitar.

Importanța creării unui spațiu de lucru sigur și confortabil

Potrivit unui sondaj realizat de Genesis Property în rândul a 1.208 angajați din toată țara, 43% dintre salariați își doresc birouri sănătoase și 23% le vor „verzi”. Totodată, aproximativ 71% dintre aceștia consideră că o clădire este sustenabilă atunci când construirea și funcționarea ei presupun un consum eficient al resurselor, dar și când protejează mediul. Însă 48% dintre angajați menționează că o clădire sustenabilă este, în contextul actual, dar și din perspectiva viitorului post-pandemic, una care protejează mai întâi de toate sănătatea ocupanților. Așadar, crearea unui spațiu de lucru sigur, confortabil și sustenabil este esențială atât pentru angajați, cât și pentru business per ansamblu.

Dincolo de existența unor măsuri concrete, așa cum sunt și cele propuse de standardul IMMUNE™ o condiție foarte importantă pentru creșterea încrederii angajaților în spațiul de lucru este existența unui sistem de monitorizare și certificare solid, recunoscut la nivel internațional, nu doar local. Astfel, prestigioasa publicație The Guardian a dedicat un amplu articol clădirii H3 din West Gate Business District, prima din lume care a atins cel mai înalt nivel de certificare IMMUNE Building Standard™. Certificarea a fost acordată de Healthy by Design Building Institute (HDBI) din Bruxelles. Aceasta se bazează pe dovezi științifice și este axată pe furnizarea instrumentelor și a strategiei prin care administratorii de clădiri pot să monitorizeze sănătatea spațiilor interioare, să comunice transparent despre acest subiect și să ajusteze măsurile pentru creșterea gradului de protecție sanitară. Totul, pornind de la un protocol dedicat pentru a acționa eficient în cazul unor evenimente toxicologice, virale sau bacteriologice.

În clădirile de birouri ale viitorului, conceptele de sustenabilitate, well-being, clădiri green și standardul IMMUNE™ pot coexista. Folosirea luminii UV-C în spațiile de lucru, dar completată și de alte măsuri concrete, poate contribui la crearea unui spațiu sigur pentru sănătatea angajaților, astfel încât aceștia să aibă încredere în mediul de lucru și să dorească să se întoarcă la birou, fără teamă.

Sursa foto: Anel Alijagic/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri