O simpla poza pe Facebook, o postare pe Twitter, un nou “skill” adaugat contului de LinkedIn fac din orice utilizator al acestor servicii un razboinic al noului val de interrelationare. Mai mult decat atat, provocarea suprema a specialistilor in securitate va fi legata si de viitorul fenomenului Internet of Things, dar mai ales a masinilor autonome.

Internetul a ajuns sa fie asociat din ce in ce mai mult cu Vestul Salbatic, un taram pe care toata lumea il poate accesa, dar unde trebuie sa fii extrem de atent pe unde calci.

Un subiect extrem de delicat este cel legat de viitorul securitatii autovehiculelor si al Internet of Things, despre care specialistii in securitate spun ca riscurile sunt mult mai mari pentru ca in final au de-a face cu vietile noastre.

“Sunt dispozitive pentru care pana acum nu s-a urmarit securitatea, iar cei reponsabili de acest domeniu abia acum inteleg ca Internetul este ca un Wild Wild West (Vestul Salbatic – n. red), iar toata lumea va incerca sa te atace. Din pacate, intram intr-o zona care nu a fost pana acum abordata serios din perspectiva securitatii, iar viitorul va oferi foarte multe potentiale vulnerabilitati in era Internet of Things”, spune Stefan Tanase (foto mai jos), senior researcher in cadrul Kaspersky Lab, unul dintre cei mai mari producatori de solutii de securitate la nivel global.

stefan tanase kaspersky lab

Intrebat despre viitorul automobilului autonom, care nu va mai avea nevoie de un sofer, Stefan Tanase este de parere ca riscurile in cazul unui automobil este cu mult mai ridicat, mai ales ca la mijloc este vorba despre vietile noastre.

“Producatorii de masini vin dintr-o zona in care nu au avut nevoie sa isi asume responsabilitatea in privita securitatii informatice. Tind sa cred ca aici se va intelege mai repede nevoia investitiilor in securitate. Sistemul de entertainment trebuie sa fie separat de optiunile vitale. Trebuie realizate mai multe legaturi. Cu cat un sistem devine mai complex cu atat va fi mai vulnerabil”, crede expertul in securitate cibernetica.

Sfaturile specialistilor: cum sa iti pastrezi intacta identitatea in mediul virtual

Stefan Tanase este, fara indoiala, ancorat in realitatea din spatele PC-ului, a smartphone-ului si a dispozitivelor inteligente pe care le foloseste, dar care nu sunt suficient de inteligente fara un utilizator care sa stie la ce trebuie sa fie atent cand le foloseste.

“In lumea virtuala ma simt confortabil, sunt un om tehnic si cunosc riscurile, dar si pericolele. Personal, nu sunt un simpatizant al fenomenului Cloud. Tehnologiile Cloud nu m-au convins, in special din punctul de vedere al securitatii. Cand vine vorba de datele sensibile, prefer ca ele sa fie in controlul meu. In ultimele zile au existat incidente, in care baze de date au fost compromise. Inclusiv cardul meu bancar si date personale au devenit publice. Se poate intampla oricarui”, spune Stefan Tanase.

Intrebat despre sfaturile pe care le-ar da unui utilizator in mediul virtual, el sustine ca cel mai important este ca terminalul, dar si serviciul pe care le foloseste sa aiba posibilitatea unei autentificari din doi pasi.

“Am foarte mare grija sa utilizez servicii cu 2-step verification, in acest fel elimini multe tipuri de atacatori. Apoi, imi instalez toate actualizarile. Cand imi apare o fereastra de actualizare sau o notificare de acest fel – cer sa fie realizata atunci. In plus, daca exista posibilitatea, incerc sa criptez datele mereu. Cand totul este criptat esti mult mai in siguranta”, a mai spus Stefan Tanase.

Despre securitatea in mediul virtual a vorbit si David Jacoby (foto mai jos), la fel ca si Stefan Tanase – senior researcher in cadrul Kaspersky Lab, care nu este deloc reticent la a folosi retelele de socializare drept unelte extrem de bune pentru cunoasterea persoanelor straine si interactiunea cu acestea.

david jacoby kaspersky lab

“Incerc sa ofer informatii pe toate mediile posibile. Accept prietenia tuturor, mai putin pe LinkedIn. Nu incerc sa fiu paranoic, motiv pentru care si schimb device-urile in fiecare an. In momentul in care te imprietenesti cu cineva pe Facebook, pe Twitter, pe retelele sociale, este ca si cand ai fi intr-o relatie. Te deschizi ca o carte. Este periculos! Trebuie sa fii foarte atent la toate detaliile. Trebuie sa iti imbunatatesti securitatea”, spune, la randul sau, David Jacoby.

Intre 10 si 11 noiembrie, s-a derulat cea mai noua editie a DefCamp, cea mai mare conferinta din Europa Centrala si de Est dedicata securitatii cibernetice.

Cea de-a saptea editie a DefCamp a reunit peste 1.100 de participanti din peste 35 tari. Cei mai multi dintre acestia au venit din afara Capitalei, aproximativ 40%, pe cand 25% au fost numai straini de pe toate cele sase continente. Au fost reprezentate 20 de judete din Romania.

La aceasta editie au participat si reprezentanti de la peste 150 de companii din domenii diverse, cum ar fi telecom, sector public, financiar, e-commerce, software development, virtualizare sau dezvoltare solutii de Cloud.

Kaspersky Lab este unul dintre cei mai mari producatori de solutii de securitate IT la nivel global, o piata pe care mai sunt prezente nume precum McAfee, Trend Micro, ESET, Bitdefender ori Symantec.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri