Proiectul, care elimina diferentele de salarizare dintre ministere si o serie de bonusuri, va conduce la reducerea salariilor a 14,5% din angajatii publici cu 25-40%, au declarat surse pentru publicatia elena, potrivit Mediafax.

Planul autoritatilor prevede un salariu brut de baza de 780 de euro pentru angajatii publici, acesta urmand sa se aplice noilor angajati cu educatie de nivel mediu. Salariul maxim, pentru cei cu studii superioare si vechime la locul de munca, va fi de 2.200 de euro. Unele bonusuri mai mici vor fi pastrate.

Majoritatea angajatilor publici, 546.000 sau 78% din total, nu vor inregistra o schimbare majora a salariului, in timp ce pentru 7,2%, sau 52.000, remuneratia va creste usor. Majorarea se datoreaza cresterii salariului minim in sectorul public de la 711 euro in prezent la 780 de euro.

Guvernul a calculat ca schimbarea structurii de plata va conduce la o reducere cu 20% a chletuielilor pentru salariile angajatilor. Grecia ar putea economisi astfel 200 de milioane de euro in acest an si un miliard de euro anul urmator.