Grila notarilor dupa care se calculeaza taxele si impozitele minime pentru tranzactiile cu apartamente in Bucuresti in acest an a fost stabilita cu valori si cu peste 10% mai mari decat in 2014, insa majoritatea cresterilor sunt de 3-5%, scrie Mediafax.

Cresteri peste medie s-au operat la unele apartamente amplasate in zona delimitata de Intersectia Calea Victoriei - Bulevardul Lascar Catargiu - Bulevardul Iancu de Hunedoara sau in Bulevardul Dacia, intre Calea Grivitei - Piata Romana - Piata Spaniei, unde grila notarilor a stabilit valori cu 12% mai mari decat anul trecut, potrivit unei analize realizate pe baza ghidurilor privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2014 si 2015. Analiza a luat in calcul apartamentele doua camere, confort 1, situate le etaje intermediare (1-4), in blocuri construite intre 1978 si 1989.

Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de doua camere confort I sporit situat la un etaj intermediar in zona Calea Victoriei valoarea minima se situeaza la 71.960 euro. Anul trecut, un apartament in aceeasi zona, cu aceleasi caracteristici, avea o valoare de 64.240 de euro. Totodata, un apartament cu doua camere situat pe Bulevardul Dacia este evaluat la 71.960 de euro in acest an, comparativ cu 64.240 de euro anul trecut, cu 12% mai mult.

Retail jobs

Cresteri semnificative au mai fost operate si pentru apartamentele de pe Calea Calarasilor (zona dintre Piata Corneliu Coposu si Piata Traian), unde valorile au fost stabilite in urcare cu procente cuprinse intre 3% si 10%, la 61.900 euro (comparativ cu 56.280 euro) si 65.510 euro (fata de 63.620 euro).

De asemenea, apartamentele din zona Piata Arsenalului - Bulevardul Libertatii au fost evaluate in crestere cu 8%, de la 54.080 de euro la 58.420 de euro, un procent similar fiind aplicat si pe Bulevardul Decebal (Piata Alba Iulia - strada Dristorului), astfel ca un apartament cu doua camere in aceasta arie are o valoare de 64.480 de euro.

Apartamentele amplasate in zona delimitata de Strada Tunari si Calea Mosilor au fost incluse in grila notarilor la preturi cu 6% mai mari, la 61.210 euro, la fel si cele din Bulevadul Liviu Rebreanu pana in Bulevardul Theodor Pallady (34.000 euro versus 32.070 euro). In aceasta zona, cresterile au fost de minim 3%, la 32.420 euro si 34.000 de euro.

Citeste si:
Analiză| Prețurile locuințelor: cum au evoluat și ce oraș conduce...
Analiză privind prețurile...

Pe Calea 13 septembrie, zona Strada Drumul Sarii - Strada Progresul - Piata Arsenalului, notarii au adaugat 3-6% la valorile apartamentelor, astfel ca preturile minime au fost stabilite pana 46.850 de euro pentru unele unitati.

Cele mai multe cresteri operate pentru acest an au fost in jurul a 3-5% la nivelul intregului oras. In aceste conditii, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, zona din Bulevardul Basarabia pana in Bulevardul Liviu Rebreanu cresterea a fost de 2-3%, astfel ca impozitele la tranzactionare vor fi calculate pentru valori pornind de la 38.060 euro pana la 40.340 de euro. In Soseaua Andronache (intre Sos.Colentina, Sos. Andronache si strada Suhard) cresterile au fost marginale de sub 1%, la 42.060 de euro, in timp ce intre strada Suhard si bariera CFR, majorarile au fost de 3%, la 39.720 de euro. Pe Strada Aviatiei (strada Cpt. Alexandru Serbanescu - Soseaua Pipera), valorile au fost stabilite in urcare cu 4% la 61.310 euro - 70.850 de euro.

Citeste si:
JLL: Volumul investițiilor imobiliare în Capitală ar putea urca la...
JLL România: Volumul...

In Cartierul Dristor, notarii au adaugat 3-4% la valorile apartamentelor, astfel ca minimele au ajuns la 41.710 euro - 44.060 euro, la fel si in zona Muncii (B-dul Basarabia -Piata Muncii - B-dul Chisinau), pana la 44.060 de euro si in cea delimitata de B-dul Chisinau - Soseaua Morarilor - Soseaua Dudesti - Pantelimon (40.340 euro fata de 39.160 de euro). Apartamentele din Soseaua Berceni (Piata Sudului - Aparatorii Patriei (metrou)) valorile au crescut cu pana la 6%, la 37.860 de euro, in timp ce in zona Aparatorii Patriei - metrou IMGB, avansul a fost de doar 3%, pana la 32.830 de euro.

Cresteri de 3-4% au fost operate si in zona B-dul Timisoaara - Piata Sergiu Celibidache - str. Drumul Taberei - B-dul 1 Mai (Compozitorilor)-B-dul. Ghencea sau in Soseaua Colentina (str. Doamna Ghica - Soseua Fundeni). Locuintele dintre Piata Obor si str. Doamna Ghica au valori cu 5%, respetiv de 58.140 de euro. Pe B-dul Tineretului, respectiv zona dintre B-dul Gheorghe Sincai si Calea Vacaresti, grilele au stabilit valori in crestere de 5%, pana la 50.010 euro.

Citeste si:
Prețul chiriilor stagnează: cât costă să închiriezi un apartament acum
Prețul chiriilor stagnează pe...

Si in zonele centrale ale capitalei, notarii au crescut cu 3-6% valorile orientative, astfel ca in B-dul Carol (zona Piata Universitatii, str Vasile Lascar) majorarea a fost de 4% la 68.820 de euro, apartamentele din zona Str. Vasile Lascar - Calea Mosilor - Piata Pache Protopopescu au fost evaluate in urcare cu 6%, pana la 63.280 de euro. In zona dintre Piata Traian si Piata Muncii, cresterea a fost de 3%, pana la 44.060 de euro. Pentru B-dul Coposu (B-dul Unirii - Piata Corneliu Coposu - Calea Calarasilor) avansul a fost de 3-5%, la 65.510 euro, respectiv 35.960 de euro. Pe str. Mihai Eminescu (Piata Romana - strada Tunari) valorile sunt de 66.170 de euro fata de 64.240 de euro, in timp ce pe B-dul Unirii (B-dul Libertatii - B-dul Mircea Voda - Piata Alba Iulia), valorile sunt cuprinse intre 72.540 (+4%) si 58.140 (+5%).

Ghidul valorilor orientative ale proprietatilor imobiliare pentru 2015 clasifica apartamentele din Bucuresti in 86 de zone, dupa numarul etajului, gradul de confort, precum si anul constructiei. Valorile din grila se plaseaza semnificativ sub preturile de tranzactionare si reprezinta nivelul minim la care se poate incheia contractul de vanzare-cumparare.

Citeste si:
Dan Puică, CEO imobiliare.ro: Cererea în scădere va limita...
Dan Puică, CEO imobiliare.ro:...

Notarii actualizeaza o data pe an expertizele privind valoarea de circulatie imobilelor, grila care este comunicata directiilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice. Ghidul urmareste stabilirea valorilor orientative pentru proprietati imobiliare de tip rezidential, comercial si industrial pentru uzul birourilor notariale, avand in vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentand un studiu al pietei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori si pe anticiparea evolutiei viitoare.

Persoanele fizice platesc, din 2007, cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea proprietatii si de intervalul in care este detinut imobilul. Astfel, daca proprietatile - constructii si terenuri - sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 lei si o cota de 2%, calculata la valoarea care depaseste 200.000 de lei.

Citeste si:
Andrei Radu, NEPI: Autorizații vom obține în 2 ani...după ce pleacă...
Andrei Radu, NEPI Rockcastle:...

In varianta instrainarii imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei. Daca valoarea declarata de parti este mai mica decat suma orientativa stabilita de expertizele intocmite de catre camerele notarilor publici, impozitul se calculeaza la cea de-a doua valoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri