Carlo Beltrame, CEO combinatului siderurgic Donalam Călărași, este originar din Vicenza, oraș din regiunea Veneto din nordul Italiei, zonă cu multe cazuri de infestare cu Covid-19. Carlo a fost ultima oară în Italia pe 7 februarie, când în Peninsulă nu apăruse încă niciun caz. „Eram la curent cu situația din China, însă în niciun scenariu nu ne-am așteptat la ce a urmat”, a declarat acesta, într-un interviu exclusiv acordat Wall-Street. Italianul a mai vorbit și despre cum i s-a modificat rutina zilnică, cum i-a fost afectată activitatea din combinatul siderugic din Călărași și ce măsuri de siguranță și igienă a luat.

Wall-Street: Când ai fost ultima dată în Italia?

Carlo Beltrame: La începutul lunii februarie. Am revenit în România pe 7 februarie, când în Italia nu apăruse încă niciun caz. Primii pacienți au fost înregistrați o săptămână mai târziu. Eram la curent cu situația din China însă în nici un scenariu nu ne-am așteptat la ce a urmat.

Învățăm să fim mai puțin egoișți, mai responsabili, mai atenți la ceilalți.

Wall-Street: Cum este situația în Italia din câte afli de la familie/prieteni? Există cazuri de infectare cu COVID-19 printre oamenii apropiați?

Carlo Beltrame: Familia mea locuiește în Vincenza, în nordul Italiei, una din zonele cele mai afectate. Nu există niciun caz în familia apropiată, din fericire Vincenza este un oraș de aproximativ 110.000 locuitori, deci mic în comparație cu orașele mari unde aglomerația este mult mai mare. Ca termen comparativ, Vincenza este probabil un pic mai mare decât Călărași, acolo unde avem fabrica din România. Nu mi-am mai văzut familia de 6 săptămâni, însă vorbesc cu ei aproape zilnic și sunt la curent cu ce se întâmplă acolo. Nici ei nu se mai vizitează. Este uimitor însă cum oamenii s-au adaptat la noua realitate. Au înțeles că totul depinde de ei și că numai împreună, printr-o conduită solidară pot învinge. Din punctul meu de vedere acesta este marele câștig al acestei situații. Învățăm să fim mai puțin egoișți, mai responsabili, mai atenți la ceilalți.

Sunt oameni care nu mă cunosc, care intuiesc din accent că sunt italian și care probabil intră în panică. Dar și asta e de înțeles.

Wall-Street: În ultima vreme, ai observat o teamă în România de oamenii care vin din Italia/de origine italiană? Cum te afectează pe tine această situație?

Carlo Beltrame: Cei care îmi sunt în cercul apropiat de prieteni știu că nu am mai fost de mult timp în Italia, că am depășit perioada de incubație și că dacă nu am deja simptome, nu sunt infectat. Cred însă că e o teamă de interacțiune în general, dar în aceste condiții mi se pare un lucru absolut normal. Pe de altă parte, sunt oameni care nu mă cunosc, care intuiesc din accent că sunt italian și care probabil intră în panică. Dar și asta e de înțeles. De aceea, am evitat pe cât posibil să interacționez în afara zonei mele de prieteni. Iar acum, cu noua stare de urgență din România, nu mai interacționăm aproape deloc. Pentru mine este o schimbare radicală. În mod normal, am 10-12 călătorii în străinătate/lună, atât în Europa cât și în Asia. Călătoresc frecvent în Italia, Franța, Elveția, Germania, Austria, acolo unde avem fabrici sau furnizori. Mănânc la restaurant, am întâlniri de afaceri zilnic. Nu mai e nimic din toate acestea.

Wall-Street: Ți-ai modificat rutina zilnică în acest nou context?

Carlo Beltrame: Acum stau foarte mult acasă, lucru care momentan nu mă deranjează, am visat de foarte multe ori la o pauză. Când nu sunt acasă, sunt în mașină, în drum spre biroul din Călărași. Încă mai fac acest lucru pentru că interacțiunea e minimă și avem nevoie să ne pregătim pentru perioada următoare. Poate și pentru că am exemplul Italiei și conștientizez consecințele, sunt de acord cu izolarea, și acolo unde nu se poate, cu dezinfectarea pentru a preveni răspândirea.

Suntem puțin îngrijorați de lipsa de acțiune la nivel european, cred că mulți decidenți nu au înțeles că trebuie să vină cu măsuri. Nu peste o lună. Acum.

Wall-Street: Cum ți-a fost afectat business-ul până în prezent din cauza acestei crize?

Carlo Beltrame: Donalam, combinatul siderurgic pe care îl avem în Călărași, exportă cea mai mare parte a producției. Avem comenzi din ultimele luni pe care le onorăm, deci pe termen scurt nu ar trebui să existe consecințe. Industria metalurgică este însă una ciclică și orice încetinire economică la nivel mondial ar putea afecta comenzile pe termen mediu și lung. Clienții noștri sunt companii din industria petrol & gaz, industria automobilelor, produsele noastre sunt folosite pentru mașini și echipamente agricole, echipamente hidraulice mari. Dacă acestea vor intra în declin, atunci ar putea fi afectat și business-ul nostru. Urmărim situația la nivel internațional, totul este volatil, se schimbă lucruri de la o zi la alta. Suntem puțin îngrijorați de lipsa de acțiune la nivel european, cred că mulți decidenți nu au înțeles că trebuie să vină cu măsuri. Nu peste o lună. Acum.

Wall-Street: Câți angajați aveți? Ce măsuri de siguranță și igienă ați luat? Ce plan aveți dacă se vor înăspri măsurile luate de autorități?

Carlo Beltrame: În combinatul din Călărași lucrează 270 oameni, majoritatea locuitori din Călărași, unde în momentul acesta nu sunt înregistrate cazuri. Dar ne așteptăm să apară oricând. De aceea ne-am activat Celula de Urgență constituită la nivelul societății, am asigurat materiale de protecție (mănuși, mășți, gel dezinfectant), termometre pentru măsurarea temperaturii corporale tuturor persoanelor care intră în site, am realizat dezinfectarea cu hipoclorit a întregului spațiu de lucru. Au fost blocate deplasările în/din exteriorul României. Au fost restrânse vizitele către/de la clienți și furnizori, am definit reguli clare pentru conducătorii de vehicule pentru ridicare marfă, am achiziționat laptopuri pentru persoanele cu activități compatibile lucrului de la domiciliu. În acest moment se lucrează la un plan de acțiune pentru situația în care lucrurile vor lua o amploare nedorită.

Donalam este unul dintre principalii jucători din industria barelor din oțel laminate la cald din Europa și unul dintre puținele combinate siderurgice active din România. Compania a fost înființată în 2006 de grupul italian Beltrame, unul dintre cei mai mari jucători la nivel european, iar un an mai târziu, în 2007, a achiziționat de la Tenaris, un laminor de pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca. Beneficiind de sprijinul financiar al companiei mamă care are o cifră de afaceri de 1,2 miliarde euro, compania a obținut în 2019 o cifra de afaceri de 78 milioane euro la un volum de vânzări de 106,000 tone.

În ultimii 10 ani, aici s-au realizat investiții de 80 milioane euro în echipamente care să permită obținerea de produse cu valoare adăugată mai mare și realizarea de comenzi individualizate la nevoile fiecărui client. În acest an, este programată o investiție de 4 milioane euro într-un echipament de finisare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri