De profesie IT-ist, Paul Crețu a decis, în urmă cu șase ani, să calce pe urmele bunicilor și părinților și să pună bazele unui business creat în jurul culturii de cătină. Totul a început cu o investiție inițială de 50.000 euro și 50 de hectare de teren în Piatra Neamț, iar acum produce siropuri și sucuri din cătină ecologică, sub numele Orange Valley.

„Pasiunea mea pentru agricultură mi-a fost insuflată încă de mic. Prima parte a copilăriei mele, până la vârsta de opt ani, mi-am petrecut-o la bunici, care au fost și încă sunt niste agricultori înrăiți”, a declarat Paul Crețu, fondator Orange Valley, într-un interviu pentru wall-street.ro.

Deoarece familia deținea deja o suprafață de teren agricol, Paul s-a gândit să fructifice solul existent. În 2006 s-a interesat pentru a capta fonduri europene pentru înființarea unei plantații de nuci, însă a aflat că Uniunea Europeană nu mai acorda bani pentru nuci și a fost nevoit să găsească o altă variantă.

„Înainte de a începe business-ul, m-am documentat despre anumite culturi și mi-a atras atenția cătina datorita beneficiilor sale. Am ajuns la un producător din Arad unde am văzut ce presupune înființarea unei noi plantații, de ce tehnologii ai nevoie și am luat decizia de a cumpăra material săditor și înființa plantația de cătină. Așa a început Orange Valley, iar partea de producție a avut loc trei ani și jumătate mai târziu”, povestește antreprenorul.

Dacă vrei să fii la curent cu ultimele trenduri în agricultură, înscrie-te gratuit la conferința Agricultura Viitorului - Noul peisaj din agricultură: Cum putem reporni motoarele AICI și fii alături de noi la unul dintre cele mai mari evenimente de profil.

Pentru întreținerea celor 5 hectare, Paul alocă 2.500 euro în fiecare an. De la începutul business-ului și până în prezent, antreprenorul a investit circa 150.000 euro, implementând și un sistem propriu de irigare care i-a fost foarte folositor anul trecut având în vedere ca seceta a făcut ravagii printre mulți agricultori.

Produse pe bază de cătină fără conservanți

Inițial, Orange Valley oferea consumatorilor trei produse: suc de cătină, sirop de cătină cu miere și sirop de cătină cu miere și ghimbir. În prezent, au fost adăugate noi variante: cu aronia și cu sfeclă și morcov.

„Anul acesta mai vrem să dezvoltăm încă două sortimente de produse noi pe partea de industrie alimentară și am început să ne dezvoltăm și pe cea cosmetică, unde avem două produse: uleiul și cremă de cătină”, spune Paul Crețu.

Citește și Un fermier din Buzău a investit 10.000 de euro într-o afacere inedită: cultura de ARONIA.

Toate produsele Orange Valley nu sunt pasteurizate, având termen de valabilitate destul de scurt mai ales pentru că mierea este singurul conversant natural. Sucurile au termen de 14 zile, iar siropurile de 40.

Deoarece produsele pot expira foarte repede, echipa Orange Valley a ales să fabrice produsele fie în ziua livrării, fie cu maximum 24 de ore înainte. Compania are o capacitate de producție de 4 tone și trei angajați.

Cum a arătat anul 2020 pentru Orange Valley

La fel ca orice afacere în 2020, și business-ul agricol a fost afectat de pandemia de COVID-19, compania Orange Valley fiind nevoită să se reorienteze rapid către alte canale de vânzare deoarece HoReCa, un domeniu în care Paul a început să activeze și avea parteneriat constante, a fost una dintre cele mai afectate zone.

„Comerțul online nu a fost neapărat parcursul pe care doream să îl urmărim. Noi am vrut să ne dedicăm industriei HoReCa deoarece în urmă cu doi ani am reușit să dezvoltăm parteneriate cu restaurante, dorind să continuăm această latură de expansiune, însă am fost nevoiți să ne reorientăm rapid spre varianta de e-commerce”, spune Paul Crețu, fondator Orange Valley (foto).

Astfel, vânzările pe care le atrăgeau din HoReCa au fost salvate de magazinul online, care a generat 75% din comenzi. În medie, pe lună, business-ul are circa 1.000 de clienți. Orange Valley a încheiat 2020 cu o cifră de afaceri de 150.000 euro.

Deși planurile au fost ușor schimbate de criză, Paul Crețu merge înainte și își propune noi proiecte și extinderi anul acesta.

Pentru 2021 avem în plan un alt proiect pe care îl punem în aplicare începând cu luna aprilie, în colaborare cu hipermarket-uri, însă nu cu produsele noastre pe rafturi. Vom plasa tonomate în magazine din Piatra Neamț.

- Paul Crețu, fondator Orange Valley -

Compania plănuiește să continue dezvoltarea produselor în industria HoReCa, precum și pe partea de băcănii dorind să susțină producătorii locali. În ceea ce privește retailul, antreprenorul spune că listarea pe rafturile din supermarketuri și hipermarketuri este o prioritate. Paul Crețul estimează că Orange Valley va reuși să ajungă în magazine la începutul anului viitor.

Citește și Povestea primei culturi de GOJI din România, lansată de un economist la Brașov.

Cătina: proprietăți și beneficii

Cătina este un arbust foarte ramificat și spinos care crește în România, din zonele litorale până în regiunile muntoase, alcătuind uneori tufișuri destul de întinse. Cătină se utilizează atât în industria alimentară, cât și în sivicultura și farmacie. Acest fruct este plin de vitaminele A, B, E, K, dar și de fosfor, potasiu, magneziu, fier și betacaroten.

Este considerat un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic și chiar anticancerigen. Cătina poate fi găsită de la sfârșitul lui august până spre încheierea toamnei. Se întrebuințează numai fructele mature atât în stare proaspătă, cât și uscată, fiind recoltate imediat după coacerea lor și până la lăsarea primului ger.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri