Redefinirea spațiului de lucru este una dintre cele mai importante schimbări aduse pe piața muncii de pandemia de coronavirus. În acest context, industria de coworking devine una dintre alternativele care definesc "noua normalitate". Unul dintre cele mai nou apărute astfel de spații este Stables din Cluj-Napoca, inaugurat în urma unei investiții de 750.000 de euro.

Acest spațiu are o poveste foarte interesantă, fiind construit pe locul fostelor grajduri ale Imperiului Austro-Ungar, ulterior parte a unei fabrici românești de textile. Pentru a afla această poveste, wall-street.ro a discutat cu Christophe Weller, fondator și CEO al companiei COS (principalul acționar al Stables).

Prin amenajarea acestui spațiu, ne-am dorit să păstrăm un echilibru perfect între istorie și prezent.

- Christophe Weller -

Astfel, pentru a păstra amprenta istorică a clădirii, s-au conservat elemente cheie precum stâlpii de fontă, învelișul de cărămidă sau bârnele din lemn. Denumirea Stables accentuează tocmai îmbinarea dintre clădirea istorică și noul spațiu amenajat în stil art-deco, adaptat pentru nevoile omului contemporan, având un stil funcțional și tehnologizat.

Pentru doritorii de spații de lucru, Stables oferă trei tipuri de abonamente: Open Space Seats (160 de euro/lună/persoană), Dedicated Desk (270 de euro/lună/persoană) și Private Office (350 de euro/lună/persoană). Există deja un interes major pentru abonamentul Private Office, fondatorii Stables anticipând încă de la început nevoia companiilor mici și mijlocii de a avea propriul birou, de aici și amenajarea a 70% din suprafața Stables in birouri private.

“Mai ales acum, în timpul pandemiei, mai multe companii consideră că biroul privat este o soluție mai bună în comparație cu spațiul deschis. Riscul este minim datorită controlului de acces în birou, propriul sistem de aer condiționat, a spațiului propriu și a intimității”, a afirmat Weller.

Stables a fost deschis la începutul lunii septembrie și are deja o rată de ocupare de 35%. “Luând în considerare pandemia și faptul că nu am sărbătorit deschiderea cu o inaugurare mare, ne declarăm mulțumiți de a avea zilnic oameni, vizitatori și oaspeți în spațiu”, susține Weller.

Cazarea membrilor din afara Clujului, rezolvată printr-un parteneriat cu un hotel

Ce variantă de cazare au persoanele care se află în Cluj în interes de afaceri și folosesc spațiul de lucru oferit de Stables? Weller a găsit soluția: a încheiat recent un parteneriat cu un hotel cunoscut situat în apropiere, la 5 minute de locația Stables și la 10 minute de mers pe jos de centrul orașului și de atracția orașului vechi.

Pentru că se află în vecinătatea unui complex rezidențial, Stables va reprezenta întotdeauna un avantaj pentru locatarii care vor să lucreze într-un mediu de lucru fără să fie nevoiți să traverseze orașul pentru a ajunge la birou. Însă închirierea unor astfel de spații ar putea reprezenta un avantaj și pentru companiile care nu mai sunt astfel nevoite să își dezvolte spațiile actuale de lucru, sau să investească suplimentar în mobilarea acestora.

Ajută pandemia la dezvoltarea acestui tip de business?

Răspunsul lui Weller a fost unul prompt: nu încă. “Pentru moment, toate companiile încearcă să mențină la maximum numărul de angajați care lucrează de acasă. Totuși, vedem o cerere din ce în ce mai mare din partea companiilor sau a angajaților acestora, de a avea posibilitatea de a accesa spațiul de co-working într-un mod flexibil, din când în când, sau în funcție de necesități. În cele din urmă, suntem convinși că această pandemie va face companiile să-și dea seama și mai mult că un spațiu co-working este o soluție rentabilă și eficientă”, explică Weller.

Potrivit lui Weller, deschiderea primului spațiu de co-working s-a făcut la Cluj și nu la București deoarece Bucureștiul are deja multe spații de co-working, iar nevoia pentru astfel de spații este mult mai mare în orașe precum Cluj sau Timișoara.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri