Carismatic si entuziast, Hasso Plattner este astazi una dintre figurile emblematice ale pietei mondiale de IT
Hasso Plattner a fondat grupul german SAP, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de solutii software pentru afaceri, impreuna cu patru colegi de la IBM. In prezent, s-a retras oficial din afaceri. Acesta decizie a fost luata inca din anul 2003 cand neamtul a decis sa acorde mai multa atentie vietii private.

In varsta de 63 de ani, Hasso Plattner este, alaturi de patru colegi de la IBM, unul dintre fondatorii SAP, in 1972. Sub conducerea sa, compania a crescut, devenind unul din greii producatorilor de software din lume. Anul trecut, SAP a avut incasari de peste 9,4 miliarde de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 11% comparativ cu 2005. Profitul net al SAP in 2006 a fost de 1,9 miliarde euro, echivaland cu un profit de 1,52 Euro per actiune.

In 1972, alaturi de Hasso Platnner, Klaus Tschira, Dietmar Hopp, Hans-Werner Hector si Claus Wellenreuther s-a hotarat sa paraseasca compania americana IBM pentru a-si crea propria firma. Cei cinci tineri au creat o aplicatie pentru companii pe care au numit-o Systemanalyse und Programmentwicklung (in engleza, Systems, Analysis & Program Development - SAP). Compania germana a crescut incet, dar sigur, in 1988 listandu-si actiunile la bursa.

Platnner, unul dintre cei mai cunoscuti manageri din Europa, are o avere estimata de Forbes la 6,4 miliarde de dolari si este plasat pe locul 76 in lista celor mai bogati oameni din lume a revistei americane.

Fondatorul SAP este casatorit si are doi copii alaturi de care locuieste in Schriesheim-Altenbach, in apropierea orasului german Heidelberg. Mare amator de sport, schiaza, joaca tenis si golf, practica snowboardingul si navigheaza. Iachtul sau, Morning Glory, a castigat cursa Transpacific Yacht Race, invingand alte echipaje celebre.

Germanul a infiintat fondul de inevstitii HassoPlattnerVentures pentru a sprijini companiile noi si pe cele in dezvoltare din domeniul tehnologiei informatiilor. In 2004 a pus la dispozitie luxosul sau teren de golf din Africa de Sud pentru organizarea unui concert a carui gazda a fost Nelson Mandela si al carei scop a constat in atragerea atentiei asupra pericolului pe care il reprezinta virusul HIV.

Co-fondatorul SAP a anunta de curand ca este deschis la fuziuni si achizitii cu IBM, Microsoft si Google. Astfel, grupul german SAP ia in considerare o eventuala fuziune sau preluare cu firme precum IBM, Microsoft sau Google, cu conditia ca pretul sa fie unul corect.

Potrivit lui Hasso Plattner, daca SAP va primi o oferta interesanta, votul sau ar tine cont mai degraba de soliditatea argumentelor economice decat de motive sentimentale, in calitate de sef al consiliului de administratie fiind obligat sa tina cont de interesele actionarilor.

"Daca actionarii considera ca o astfel de fuziune sau preluare este o solutie mai buna decat sa ramanem o companie independenta, atunci acea tranzactie va fi incheiata", a declarat Hasso Plattner, cel care in prezent detine 10,9 la suta din actiunile SAP.

"In opinia mea, nu exista decat trei posibili cumparatori: IBM, Microsoft si Google", a conchis Plattner, care a precizat ca in prezent nu exista nici un fel de negocieri cu aceste companii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri