Butunoiu: Abia in 2012 managerii vor mai atinge veniturile totale din 2007

Butunoiu: Abia in 2012 managerii vor mai atinge veniturile totale din 2007“Nu e de mirare ca multi au profitat de criza ca sa faca ceva curatenie si sa-si regleze conturile cu unii angajati. Fiind firme in general mari in FMCG, riscurile de destabilizare prin schimbarea unor manageri sunt mult mai reduse decat in cazul firmelor mici”, a declarat pentru Wall-Street George Butunoiu (foto), proprietarul firmei de consultanta in resurse umane George Butunoiu Ltd.

Potrivit acestuia, au existat putine cazuri de salarii micsorate in FMCG sau in alte domenii, reducerea veniturilor managerilor fiind strict corelata cu scaderea semnificativa a partii variabile a veniturilor (bonusuri, comisioane, prime). “Ca si in alte domenii, si in FMCG veniturile variabile sunt convins ca s-au micsorat cu mai multe zeci de procente”, completeaza Butunoiu.

Cea mai buna perioada din punct de vedere al veniturilor totale (salariu+salariu) in FMCG a fost reprezentata de 2007 si prima jumatate din 2008. Butunoiu nu crede insa ca mai devreme de trei ani vor mai atinge managerii veniturile totale din 2007.

De asemenea, acesta considera ca prima jumatate a anului viitor va reprezenta o perioada mai dificila decat 2009, urmata de un proces de revenire foarte lent.

Danone Romania

Danone RomaniaProducatorul de lactate Danone Romania are incepand din ianuarie un nou director general in persoana lui Stephane Batoux (foto). Acesta la inlocuit in functie pe Jaques Ponty, fost director general Danone pe Europa de Sud-Est.

De origine francez, Bartoux lucreaza in grupul Danone din 1999, unde activat si a fost promovat in structurile de achizitii, ajungand sa ocupe pozitia de director de achizitii pentru Danone Franta. Incepand cu anul 2004, Stephane Batoux a condus departamentul operational din cadrul Danone Rusia si a detinut pozitia de director general al Danone Ucraina.

O alta schimbare la nivel de management a avut loc odata cu numirea Monicai Constantinescu in functia de director financiar Danone Romania. Constantinescu face parte din echipa Danone din anul 2004, cand a ocupat pozitia de sef al departamentului de control financiar. In ianuarie 2008 a fost promovata pe postul de manager financiar, functie pe care a detinut-o pana anul acesta.

De asemenea, departamentul de marketing are din 2009 un nou manager – Dora Strezova. Aceasta s-a alaturat echipei Danone Bulgaria in anul 1999, ca asistent brand manager. A promovat succesiv pe functiile de brand manager in 2001 si de senior brand Manager in 2003, iar in anul 2006, in calitate de marketing manager, Strezova era responsabila de intregul portofoliu Danone. In 2008, ea a devenit director de marketing la Danone Bulgaria si Macedonia.

Schimbari si in managementul berarilor

Schimbari si in managementul berarilorO prima schimbare in managementul celor mai importanti producatori locali de bere a avut loc in martie, cand Jan Derck van Karnebeek (foto) a preluat conducerea Heineken Romania. Acesta l-a inlocuit in functie pe Edwin Botterman, care va ocupa pozitia de managing director al Heineken Italia. van Karnebeek lucreaza in grupul Heineken din anul 1992, ocupand diferite functii in Olanda, China si Slovacia.

La randul sau, Ursus Breweries, liderul actual al pietei interne de bere, are din luna martie un nou vicepresedinte de marketing, dupa ce Mihai Barsan a fost promovat ca marketing manager pentru Europa. In plus, anul 2009 a marcat si schimbarea directorului de corporate affairs, Diana Klusch conducand acest departament din luna ianuarie.

Dupa sase ani in companie, Cristian Popa, directorul de vanzari al InBev Romania, a parasit echipa in luna iulie, indreptandu-se catre producatorul de lactate Tnuva Romania, unde ocupa o pozitie similara.

Scandia Romana si Orkla Foods

Scandia Romana si Orkla FoodsRobert Redeleanu (foto), fostul Marketing Director Produse Alimentare in cadrul Unilever Rusia, Ucraina si Bielorusia, a fost numit in functia de CEO al Scandia Romana si membru al consiliului de administratie de la inceputul lunii martie.

Redeleanu a preluat functia de la Adrian Gaspar, care a revenit la statutul de actionar, ocupand in continuare pozitia de administrator al companiei.

De asemenea, Orkla Foods, unul din principalii competitori pentru Scandia Romana, a ramas in luna martie fara director de vanzari, dupa ce Calin Pop a parasit aceasta functie dupa 3 ani.

Cadbury Romania

Cadbury RomaniaCu 25 de ani de experienta in cadrul Cadbury, cel mai mare producator de dulciuri din Marea Britanie, Martin Drane (foto) conduce, incepand cu luna martie, filiala din Romania a companiei.

Drane s-a alaturat echipei din Romania de pe pozitia de director general al filialei din Belgia a producatorului de dulciuri. Anterior acestei functii, Drane a detinut pozitia de director general al Monkhill, producator de dulciuri din Marea Britanie, detinut de compania Cadbury.

Martin Drane a ocupat de-a lungul timpului mai multe functii de conducere in cadrul activitatilor desfasurate in Marea Britanie, Europa si Asia-Pacific.

Numirea sa a avut loc in urma deciziei lui Jose Bonito de a pleca de la conducerea Cadbury Romania.

Bunge Romania

Bunge RomaniaBunge Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria locala de uleiuri vegetale, are, incepand cu luna mai, un nou director general - Cristian Ungureanu (33 de ani) - care il inlocuieste in functie pe Michael Whitney.

Simultan cu pozitia de director general, Cristian Ungureanu va indeplini in continuare si functia de director financiar al companiei.

Noul director general al companiei s-a alaturat echipei Bunge in luna septembrie 2008, in calitate de director financiar. Anterior, pana in 2008, a ocupat pozitia de director financiar in cadrul celui mai important operator de telefonie fixa de pe piata-Romtelecom. Ungureanu este absolvent al Institute of Internal Auditors (IIA) din SUA si Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).

Procter&Gamble si Unilever

Procter&Gamble si UnileverDupa ce timp de patru ani operatiunile gigantului Procter&Gamble in Romania au fost conduse de Jose Antonio Medran, compania l-a numit in functie pe Sotirios Marinidis (foto), incepand cu luna iulie. Acesta a condus anterior operatiunile din Ucraina ale companiei. Anterior, Marinidis a ocupat diferite pozitii de conducere in calitate de Marketing Director in cadrul biroului din Moscova. Noul sef P&G Romania: In aprilie-mai, repornim la turatie maxima motoarele revenirii

La randul sau, Unilever l-a numit in luna iunie pe Marc Desenfans la conducerea companiei, in locul Alexandrei Gatej, care a parasit aceasta functie devenind consilier prezidential in cadrul Departamentului Mediul de Afaceri Intern si International al Administratiei Prezidentiale. Cum vad oamenii de afaceri recrutarea Alexandrei Gatej la Cotroceni

Originar din Belgia, Marc Desenfans a ocupat inainte de aceasta numire pozitia de managing director al Unilever Francophone West Africa (2003-2009).

Avon Romania si Farmec Cluj-Napoca

Avon Romania si Farmec Cluj-NapocaLa numai 33 de ani, Razvan Diratian (foto) a fost numit in luna iulie sef peste operatiunile Avon in Romania si Republica Moldova. El o inlocuieste in functie pe Angela Cretu, care, dupa patru ani si jumatate ca lider al Avon Romania si Europa de Sud-Est, a fost promovata in pozitia de vicepresedinte business model innovation in cadrul Avon New York. Cum tureaza motoarele Avon noul sef pe Romania si Republica Moldova

Pe de alta parte, dupa opt luni la conducerea Farmec Cluj-Napoca, Mihaela Turdean a lasat locul unui nou director general – Mirela Lupas. Strategia celui mai mare producator autohton de cosmetice

Tnuva Romania

Tnuva RomaniaAdriana Ionescu (foto) ocupa din luna august pozitia de director de marketing dupa plecarea lui Sagit Tzur-Lahav, fiind responsabila de dezvoltarea si implementarea strategiilor de brand in cadrul companiei, precum si de dezvoltarea planurilor anuale de marketing ale organizatiei. Noul director de marketing are o experienta de peste 13 ani in cadrul companiei Procter&Gamble.

Dupa ce vreme de patru ani a ocupat pozitia de vicepresedinte marketing in cadrul Tnuva Romania, Sagit Tzur Lahav, in varsta de 33 de ani, devine director de operatiuni al McCann Erickson Romania. Dupa 4 ani de Tnuva Romania. Ce lasa in urma Sagit Tzur-Lahav



Alexandrion Grup Romania

Alexandrion Grup RomaniaLa inceputul lunii octombrie, Alexandrion Grup Romania, cel mai mare producator autohton de bauturi alcoolice, a numit un nou director de operatiuni in persoana lui Yannis Lagos (foto).

Cu o experienta de peste 15 ani in management, Lagos a ocupat pozitii de management in resurse umane in companii precum Alpha Bank - Grecia, NIIT India, JCI - la nivel global, Elmec Romania, Global Eye Investments Romania.

Totodata, Gyuri Eperjessy, 35 ani, a fost promovat in luna septembrie in functia de director comercial al companiei. Anterior, Eperjessy a ocupat timp de doi ani functia de director de marketing in cadrul Alexandrion Grup Romania. El este parte a echipei Alexandrion din anul 2006, cand a ocupat pozitia de senior brand manager Premium Brands.

Philip Morris Romania

Philip Morris RomaniaLa sfarsitul lunii octombrie, Peter Imre (foto), director Corporate Affairs Philip Morris, a decis sa paraseasca compania pentru a se dedica proiectelor personale – investitiile pe pietele de capital si imobiliare.

Si-a inceput cariera in anul 1989 in cadrul filialei Philip Morris din Ungaria. Ulterior, a ocupat pozitia de consultant pentru Philip Morris Romania (1990-1994), director de vanzari Kraft Jacobs Suchard si director de vanzari si marketing in cadrul aceleasi companii, pe atunci parte din Philip Morris Romania (1994-1997), director general interimar Kraft Foods Romania (1996).

Incepand cu anul 1997 si pana in 2006 a ocupat functia de director Corporate Affairs Philip Morris Romania, iar din 2006 a fost director Corporate Affairs Philip Morris in Romania si in Bulgaria. Daca tot imi dai cu batul in cap, pana la urma voi pleca

Strauss Romania

Strauss RomaniaMatanya Schwartz (foto), directorul general al Strauss Romania a parasit in septembrie compania, conducerea interimara fiind asigurata de catre Avraham Ben Baruch. Hotararea incheierii colaborarii a fost luata de comun acord de catre Matanya Schwartz si managementul grupului Strauss.

Schwartz a preluat conducerea Strauss Balcani in septembrie 2007. Unul dintre cele mai mari proiecte in care s-a implicat fostul director general, in timpul mandatului sau, a fost procesul de rebranding si repozitionare a companiei.

Schimbarea numelui Elite in Strauss Romania a fost considerata cea mai mare campanie de comunicare din 2008, in FMCG-ul romanesc.

Star Foods

Star FoodsSotiris Yannopoulos (foto), directorul general al Star Foods, cel mai mare producator de chips-uri de pe piata locala, a parasit in luna septembrie conducerea firmei, locul sau fiind luat de catre managerul spaniol Javier Urunuela.

Sotiris Yannopoulos a fost numit director general al companiei in noiembrie 2004, iar din ianuarie 2008 a controlat operatiunile Star Foods pentru Romania, Bulgaria si Moldova.

Anterior, Yannopoulos a lucrat in cadrul Tasty Foods (1997-2004), unde a ocupat diferite functii - group brand manager, director de marketing si business development director.

De asemenea, in perioada 1995-1997 Sotiris Yannopoulos a ocupat pozitia de product manager al Colgate Palmolive.

Caroli Foods

Caroli FoodsProducatorul de mezeluri Caroli Foods are, incepand cu luna octombrie, un nou director de vanzari pe zona de key account. Adrian Vlaicu (foto) a ocupat anterior pozitia de national key account manager in cadrul companiei Red Bull Romania. De asemenea, acesta a mai activat in cadrul unor companii precum: Intersnack, Star Foods, BDG Imprest.

Vlaicu coordoneaza activitatea de vanzari pe segmentul key account si este responsabil de implementarea politicii comerciale in relatia cu toate conturile locale si internationale.