Cea mai mare tranzactie din farma: A&D Pharma preia filialele Ozone cu 23 mil. euro

Cea mai mare tranzactie din farma: A&D Pharma preia filialele Ozone cu 23 mil. euro"Greaua mostenire" a unui 2008 marcat de inghetarea preturilor la medicamente si de grevele distribuitorilor s-a tradus printr-un inceput de an cu restructurari de companii, ca mai apoi criza sa se faca tot mai simtita prin scaderi al consumului, intrarea in insolventa a farmaciilor si iesiri ale medicamentelor neprofitabile din portofoliul producatorilor. Pe de alta parte, anul acesta a consemnat si parafarea unor tranzactii de zeci de milioane de euro si noi schimbari de management de top.

A&D Pharma, cel mai puternic grup de retail farmaceutic la nivel local, a anuntat la sfarsitul lui decembrie semnarea unui acord pentru achizitia distribuitorului de medicamente Arishop, precum si a subsidiarelor companiei farma Ozone din Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia printr-o tranzactie de 23,15 milioane de euro care se va finaliza in februarie 2010.

Compania farmaceutica Ozone, care lucra cu diversi producatori prin contracte de manufacturing, a fost scoasa la vanzare in vara lui 2008, atunci cand fondatorii sai, cetatenii de origine libaneza si franceza Ludovic Robert, Michel Eid, Roger Akoury si Walid Abboud (foto) au angajat banca de investitii Rothschild pentru a-i asista pe parcursul procesului.

Declaratiile oficiale anterioare tranzactiei anuntate saptamana aceasta au avansat atat ipoteza unei vanzari integrale, cat si pe "bucati" a Ozone. Ca o ultima solutie, in cazul esecului oricarei incercari de preluare, Ozone urma sa integrata in A&D Pharma. Intre timp, "rezolvarea" situatiei Ozone a fost una mixta: producatorul roman de medicamente LaborMed a preluat vara aceasta portofoliul de produse al Ozone, iar A&D Pharma a achizitionat filialele din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE).

Cea mai mare tranzactie din serviciile medicale: SocGenAM da 20 mil. euro pentru 36% din MedLife

Cea mai mare tranzactie din serviciile medicale: SocGenAM da 20 mil. euro pentru 36% din MedLifeSGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management, a finalizat in noiembrie achizitionarea a 36,25% din reteaua de clinici private MedLife, controlate de familia fondatoare Marcu, ce va ramane actionar majoritar, si de IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

„Planul initial al negocierilor a mers si nu a mers conform asteptarilor si asta pentru ca in contextul actual de criza toti cumparatorii doreau sa amane cat mai mult posibil orice cheltuiala, mai ales cele legate de due dilligence (audit juridic si financiar – n. red.). Initial, am primit oferte neangajante de la 50 de companii interesate, dintre care noi am selectat noua care au depus mai apoi oferte angajante. Cu cinci dintre acestea am si purtat negocieri”, a spus la momentul tranzactiei Ioana Filipescu, managing director in cadrul Raiffeisen Investment Romania.

Mihail Marcu (foto), presedintele Consiliului de Administratie al MedLife, declara la randul sau ca „atragerea unui nou actionar de calibru in portofoliul MedLife, intr-un moment in care economia Romaniei traverseaza o perioada mai dificila ca urmare a efectelor crizei globale, reprezinta o alta dovada a punctelor forte ale business-ului si, totodata, denota potentialul companiei in aceste momente".

Un nou lider al pietei farma: Sanofi-Aventis, in fruntea clasamentului, dupa integrarea Zentiva

Un nou lider al pietei farma: Sanofi-Aventis, in fruntea clasamentului, dupa integrarea ZentivaProducatorul francez de medicamente Sanofi-Aventis, care a definitivat recent procesul de integrare a companiei cehe Zentiva (prezenta in Romania prin Sicomed), a raportat in perioada august 2008-august 2009 vanzari pe piata locala de 730 de milioane de lei (190 de milioane de euro) si o cota de piata de 10% ca valoare, devenind astfel cea mai mare companie de pe piata de profil romaneasca.

"Dupa preluarea de catre grupul Sanofi-Aventis a companiei Zentiva, in martie 2009, am demarat in Romania un proces complex de armonizare a operatiunilor, resurselor umane si a portofoliului de produse. Rezultatul este o platforma completa de business care ne sustine in atingerea principalului nostru obiectiv, de a raspunde la nevoile pacientilor. Avem marele avantaj al productiei locale si al unei game extinse de produse in zona de OTC-uri (medicamente eliberate fara prescriptie medicala - n. red.)", a declarat in octombrie Dan Ivan (foto), country manager si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Zentiva Romania.

Proaspat incheiat procesul de integrare a Zentiva, care i-a propulsat in fruntea clasamentului celor mai mari companii farma, cu o cifra de afaceri de 190 de milioane de euro, francezii de la Sanofi-Aventis au creionat deja strategia pentru piata romaneasca: inceperea exporturilor dupa sase ani de pauza, relansarea brandului de traditie Gerovital si sondarea pietei pentru eventuale achizitii care sa completeze portofoliului reunit al grupului. Capacitatea anuala de productie a fabricii din Romania este de peste 100 de milioane de cutii. Una din sapte cutii de medicamente distribuite pe plan local este furnizata de Sanofi-Aventis in Romania, potrivit informatiilor companiei.

Primele semne de declin pe piata farma

Primele semne de declin pe piata farmaConsiderata a fi la adapost de criza care isi intra in drepturi si in Romania, piata farma a cunoscut in aprilie primele semne de scadere, mai ales pe segmentul medicamentelor fara prescriptie (OTC-uri).

Consumul de medicamente inregistrase si in primele trei luni o scadere de o cifra fata de aceleasi luni ale lui 2008, dar specialistii se fereau sa estimeze un recul al pietei in ansamblu. Piata farmaceutica interna s-a cifrat in cel de-al doilea trimestru al anului acesta la 449,9 milioane de euro, in scadere cu 8,8% fata de perioada similara a lui 2008, deprecierea in volum fiind de 15,3%, pe fondul scaderii preturilor la medicamentele cu precriptie si al declinului vanzarilor la OTC-uri, a anuntat in septembrie compania de cercetare Cegedim.

Exprimate in lei, rezultatele arata o crestere de 4,7%, pana la 1,88 de miliarde de lei. Astfel, in perioada aprilie-iunie 2009, vanzarile la medicamentele cu prescriptie (Rx) au scazut cu 6,1%, pana la 326,1 milioane de euro, iar in volum cu 11,9%; pe segmentul OTC-urilor (medicamente eliberate fara prescriptie), scaderea in volum a fost aproape dubla, de 21,6%, valoarea vanzarilor cifrandu-se 69,7 milioane de euro, cu 14,9% mai putin comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

"Caderea mare a zilelor de tratament in OTC este corelata cu puterea de cumparare semnificativ afectata, conditii in care sustinerea publica pentru Rx devine cu atat mai importanta”, a comentat la momentul respectiv Petru Craciun (foto), directorul general al Cegedim Romania.


Cele mai multe farmacii intrate in insolventa

Cele mai multe farmacii intrate in insolventa“Pe piata sunt probleme cu recuperarea creantelor, atat de catre farmacii de la casele de asigurari de sanatate, cat si de catre distribuitorii de medicamente, de la farmacii”, spunea in august Ovidiu Buluc (foto), actionarul majoritar al grupului farmaceutic Farmexim. Potrivit executivului, la momentul respectiv aproximativ 500 de farmacii sunt in litigiu cu distribuitorii, iar dintre acestea 100 erau deja sunt insolventa, ceea ce ingreuna si mai mult procesul de incasare a platilor.

Colegiul Farmacistilor avertiza in octombrie ca daca va fi pusa in practica ordonanta de urgenta prin care termenele de plata pentru medicamentele decontate de Casa Nationala de Aigurari de Sanatate se prelungesc pana la sapte luni pun in pericol viabilitatea economica a farmaciilor, o treime dintre ele aflandu-se deja in procedura de insolventa.

"Colegiul Farmacistilor considera aceasta decizie (noua ordonanta de urgenta - n. red.) ca fiind iresponsabila si care va duce farmaciile, rapid, in imposibilitatea de a functiona si implicit de a nu putea elibera medicamente pacientilor [...] Nu credem ca inchiderea farmaciilor cu consecintele grave in privinta asigurarii cu medicamente a populatiei si punerea in grea dificultatea a distribuitorilor si a producatorilor de medicamente, va aduce vreun beneficiu Romaniei si romanilor in aceasta perioada de criza. Deja o treime dintre farmaciile din Romania se confrunta cu mari dificultati financiare, fiind in stare de insolventa. Primii care vor avea de suferit, sunt si cei mai vulnerabili, adica farmaciile din mediul rural si pacientii acestora", explicat oficialii colegiului.

Potrivit informatiilor Directiei Farmaceutice din cadrul Ministerului Sanatatii, accesate la inceputul anului 2009, la nivel national functionau in jur de 7.000 de farmacii, dintre care peste 5.500 in mediul urban. Circa 20% din totalul numarului era reprezentat de farmaciile grupate in mari retele precum Sensiblu (cea mai extinsa, cu circa 220 de farmacii), Dona, Catena sau Help Net, parte a grupului Farmexim. In Bucuresti functionau in jur de 830 de farmacii, adica mai mult decat plafonul de circa 700 de farmacii stabilit prin lege.


Primele opriri de productie: LaborMed si Zentiva

Primele opriri de productie: LaborMed si Zentiva"Masurile luate de autoritati in ultima perioada nu au avantajat deloc piata farmaceutica, dar mai ales producatorii interni, de aceea am luat decizia de a trimite in somaj 50% dintre angajatii nostri (250 de salariati - n. red.) pentru o luna de zile, in decembrie", declara la inceputul lui noiembrie Adrian Stroilescu (foto), directorul de dezvoltare din cadrul grupului LaborMed.

Decizia, a explicat Stroilescu, a fost luata in conditiile in care recuperarea greoaie a creantelor de la farmacii si distribuitori a pus o presiune tot mai mare asupra fluxului de lichiditati. “Am construit stocuri suficiente pentru luna decembrie, astfel incat pacientii nu vor fi afectati, si nici salariile angajatilor, dar pe viitor vom renunta la anumite medicamente”, a mai spus directorul de dezvoltare de la LaborMed.

LaborMed nu a fost singurul care si-a intrerupt activitatea de productie in 2009. Compania farmaceutica ceha Zentiva, care detine pe plan local fostul Sicomed, a anuntat in septembrie intreruperea temporara a activitatii Sectiei Forme Solide (comprimate).

Departamentul Ambalare din cadrul sectiei si-a intrerupt activitatea in perioada 21 septembrie - 8 noiembrie 2009, iar celelalte au fost inchise in intervalul 14 septembrie – 1 noiembrie 2009. Fabrica este compusa din doua sectii, destinate productiei de comprimate, respectiv de fiole.

Cele mai lungi termene de plata: recuperarea creantelor blocheaza sistemul

Cele mai lungi termene de plata: recuperarea creantelor blocheaza sistemulLa inceputul lui octombrie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care termenele de plata pentru medicamentele compensate si gratuite se vor prelungi pana la 90 de zile, respectiv 180 de zile (de la 60, respectiv 90 de zile).

"Daca plata se va face la 180 de zile, primele care vor suferi vor fi farmaciile mici, independente, atat de necesare mai ales in orasele mici", a declarat femeia de afaceri, care prevede ca intarzierea platilor va duce la eliminarea multor jucatori de pe piata. "Situatia va accelera procesul de disparitie a micilor farmacii, independente, care nu stiu sa negocieze termenii cu partenerii lor de afaceri sau sa obtina credite bancare", a explica Anca Vlad (foto), presedinta grupului farmaceutic Fildas.

In plus, pe umerii producatorilor de medicamente apasa si alte dificultati, dincolo de restrangerea consumului. Fixarea preturilor la medicamentele gratuite si compensate in functie de un curs valutar mai mic decat cel real, prelungirea termenelor de plata pana la 210 zile si recuperarea anevoioasa a creantelor, precum si noua taxa suplimentara pe venituri (clawback) reduc tot mai mult marjele de profit ale producatorilor care se vad astfel nevoiti sa renunte la produsele pentru care inregistreaza cele mai mari pierderi, se preciza intr-un raport al Societatii Academice Romane publicat la sfarsitul lui noiembrie.

Cel mai mare credit sindicalizat: A&D Pharma ia cu imprumut 100 mil. euro

Cel mai mare credit sindicalizat: A&D Pharma ia cu imprumut 100 mil. euroGrupul farmaceutic A&D Pharma, liderul pietei de retail si distributie din domeniu, a semnat in august acordul pentru contractarea unui credit de 100 de milioane de euro cu un consortiu de cinci banci finantatoare. Noul acord expira in iulie 2012.

Cele cinci banci finantatoare care au acordat noul imprumut, fiecare cu o participare de cate 20 de milioane de euro sunt Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale, Citibank Europe, RBS Bank Romania si Unicredit Bank Austria.

„Acest acord dovedeste capacitatea A&D Pharma de a-si atrage finantare chiar si intr-un context dificil al pietei. Suntem incantati ca am indeplinit conditiile impuse de clubul celor cinci banci finantatoare, care au dovedit ca exista un sprijin puternic pentru modelul de business al A&D Pharma, chiar si azi, cand piata creditelor este foarte rigida”, a declarat la momentul respectiv Robert Popescu (foto), CEO A&D Pharma.

Noul imprumut inlocuieste linia de credit de 100 de milioane de euro acordata anterior de 11 banci, in cadrul careia Citibank Londra a detinut calitatea de agent. Creditul va fi folosit "cu scopul refinantarii creditului sindicalizat de 100 de milioane de euro, precum si pentru scopuri generale de business”, potrivit unui comunicat de presa emis de companie.

Cel mai scurt mandat din productia farma si o intoarcere-surpriza: Dragos Damian

Cel mai scurt mandat din productia farma si o intoarcere-surpriza: Dragos DamianDragos Damian (foto), unul dintre cei mai mobili manageri din farma romaneasca, s-a intors in decembrie in fruntea Terapia Ranbaxy, companie pe care a mai condus-o intre 2006 si 2008. Acesta este cel de-al patrulea mandat al sau in ultimii trei ani. Damian a renuntat la mijlocul lui octombrie la functia de director general in cadrul Actavis, dupa numai trei luni de la venirea in cadrul diviziei locale a companiei islandeze.

Miscarea indienilor de la Terapia Ranbaxy se explica in contextul ascensiunii Zentiva, principalul sau competitor, odata cu preluarea de catre francezii de la Sanofi-Aventis. Prin cumularea afacerilor celor doua companii, grupul Sanofi-Aventis, din care face acum parte si Zentiva, devine cel mai mare jucator de pe piata farmaceutica locala.

Dragos Damian are 42 de ani si este absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca. Damian lucreaza in industria farmaceutica din Romania din 1994, atunci cand s-a alaturat echipei Roche unde a promovat pana la pozitia de medical manager. In perioada 1999-2004 a condus reprezentanta locala a Menarini/Berlin Chemie iar ulterior si-a inceput ascensiunea in top managementul industriei farmaceutice din Romania ocupand pe rand pozitia de CEO pentru companii precum Terapia Ranbaxy, Zentiva, Actavis.



Gripa are si castigatori: Vanzarile la mastile chirurgicale, pe val

Gripa are si castigatori: Vanzarile la mastile chirurgicale, pe valInmultirea cazurilor de imbolnaviri cu gripa noua a generat o crestere fulminanta a vanzarilor la produsele antivirale. In mai putin de o luna (perioada octombrie-noiembrie), incasarile din masti s-au triplat in farmacii, iar importatorii de abia mai fac fata cererilor de suplimentare a stocurilor.

“Vanzarile de masti au inregistrat o crestere de 15-25% fata de perioada cand gripa porcina nu luase amploare. Incercam sa reincarcam lunar stocurile pentru a ajunge la distribuitorii nostri”, declara in noiembrie Andrei Holban, directorul general al 3M Romania, furnizor de masti medicinale, distribuite si in cadrul farmaciilor.

Gripa porcina a adus cresteri spectaculoase si pentru farmacii. Nu numai mastile sunt la mare cautare in ultima vreme, ci si produsele imunostimulatoare (produse pe baza de echinaceea, propolis, vaccinurile imunizatoare) in general, indicau statisticile farmaciilor Dona.

„Vanzarile produselor imunostimulatoare in lunile septembrie si octombrie prezinta aceesi tendinta de crestere ca in perioada similara a anului 2008. Mentinerea tendintei de crestere se explica prin faptul ca masurile de prevenire a gripei porcine sunt in principal non-medicamentoase, iar perioada in care s-au mediatizat intens proportiile mari in care s-a extins gripa este relativ mica”, explica Georgeta Ionica, reprezentanta a lantului de farmaicii. In plus, si vanzarile la produsele de igiena – alcool, geluri antibacteriene – s-au dublat in aceeasi perioada in farmaciile bucurestene.