Dupa cel mai slab inceput de an de la startul crizei financiare din 2008, bursa romaneasca si-a revenit odata cu pietele internationale, care au avut o evolutie mai buna decat piata locala si au ajuns chiar sa depaseasca maximele istorice. Cele mai importante banci americane se asteapta la continuarea revenirii si in 2017.

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) se afla in prezent la un nivel aproape identic celui de la inceputul lui 2016, insa incluzand si castigul adus de dividende piata romaneasca se poate lauda cu un randament de 7% la nivelul intregului an (evolutie evidentiata de indicele BET-XT-TR).

Pe plan extern, Bursa de la New York a dat tonul cresterilor in acest an (+12,8% y/y pe indicele S&P 500), depasind chiar si estimarile cele mai optimiste facute de analistii americani la sfarsitul lui 2015. Niciuna dintre marile banci de pe Wall Street nu crede ca piata "bull" se va incheia in 2017, asteptarile pozitive fiind motivate in primul rand de perspectivele pozitive ale companiilor americane in contextul programului economic al presedintelui Donald Trump, care prevede scaderi de taxe si o reducere a reglementarilor.

Cititi in continuare ce estimari pentru anul viitor au facut in presa americana reprezentantii celor mai importante banci de pe Wall Street.

Bank of America

Nivel estimat S&P 500 la finalul anului: 2.300 (+1,6%)

Comentariu: “2017 ar putea fi un an binar, existand atat scenariul unei piete ‘bear’, care sa scada la 1.600 puncte, dar si scenariul unei piete ‘bull’, in cazul careia S&P 500 ar urca la 2.700 puncte. Pe masura ce in urmatoarele luni se va clarifica exact ce masurile pro-crestere vor fi luate, vedem potential pentru o evolutie foarte oscilanta a pietei”

Credit Suisse

Nivel estimat S&P 500 la finalul anului: 2.300 (+1,6%)
Nivel estimat S&P 500 la jumatatea anului: 2.350 (+3,8%)

Comentariu: “Factorul pozitiv esential pentru 2017 este acela ca investitorii sunt supraexpusi pe instrumente financiare pentru protejarea de deflatie (obligatiuni) in comparatie cu instrumentele financiare pentru protejarea de inflatie (actiuni), intr-o perioada in care decidentii fac trecerea de la o politica de dobanzi cheie negative, catre o politica stimulare fiscala, inflatia urmand sa creasca. Preferam in continuare actiunile in detrimentul titlurilor de stat sau al aurului”

UBS

Nivel estimat S&P 500 la finalul anului: 2.300 (+1,6%)

Comentariu: “In ciuda potentialului de crestere a volatilitatii, ne asteptam ca ‘taurul’ sa isi sarbatoreasca cea de-a opta zi de nastere in martie 2017. Pentru moment nu se anticipeaza nicio recesiune. Totusi, actiunile ar putea da un test de rezistenta atunci cand Fed va mari din nou dobanda cheie”

Deutsche Bank

Nivel estimat S&P 500 la finalul anului: 2.350 (+3,8%)

Comentariu: “S&P 500 ar trebui sa ajunga la nivelul de 2.250 puncte pana la inaugurarea presedintelui si la 2.300 de puncte odata cu [aplicarea] unei reduceri semnificative a impozitului pe profitul companiilor. Perioada dintre momentul intrarii in functie a presedintelui si reducerea propriu-zisa a taxelor va fi insa riscanta”

Goldman Sachs

Nivel estimat S&P 500 la finalul anului: 2.300 (+1,6%)

Comentariu: “‘Speranta’ este pentru o revizuire in crestere a asteptarilor privind profitabilitatea companiilor, datorata taxelor mai mici, a reglementarilor mai relaxate, a stimulilor fiscali si a repatrierii lichiditatilor de peste hotare.

‘Teama’ tine de riscul ca limitele deficitului bugetar sa impiedice reforma taxelor, care ar putea duce la inasprirea politicilor Fed si la cresterea dobanzilor la titlurile de stat”

Citi

Nivel estimat S&P 500 la finalul anului: 2.325 (+2,7%)
Nivel estimat S&P 500 la jumatatea anului: 2.250 (-0,5%)

Comentariu: “Este rezonabil sa credem ca pot exista castiguri suplimentare in urmatoarele 12-15 luni (n.red. dupa evolutia pozitiva din 2016), insa nimic uimitor; tinta noastra pentru jumatatea anului 2017 este de 2.250 puncte, in vreme ce tinta primara pentru finalul anului 2017 este de 2.325 puncte”

Jefferies

Nivel estimat S&P 500 la finalul anului: 2.325 (+2,7%)

Comentariu: “’Trumpeconomics: relaxarea fiscala si protectionismul sunt factori inflationari si pozitivi pentru dolar. Aplicarea politicilor lui Trump va avea loc intr-o perioada in care salariile sunt in crestere. ‘Buy’ pe sectorul bunurilor de consum. Actiunile beneficiaza de inchiderea pozitiilor luate pe instrumentele financiare cu venit fix, insa un dolar puternic va limita profiturile si va inaspri conditiile de lichiditate”

JP Morgan

Nivel estimat S&P 500 la finalul anului: 2.400 (+6,1%)

Comentariu: “Credem ca, din punct de vedere fundamental, riscurile pentru actiuni in 2017 vor fi probabil mai mari decat in acest an. Perspectivele politicilor pro-crestere ale noii administratii americane sunt sursa principala a riscurilor ce privesc tintele noastre de crestere; atat eficienta cat si sansele ca aceste masuri sa fie adoptate sunt nesigure in momentul de fata”

Morgan Stanley

Nivel estimat S&P 500 la finalul anului: 2.300 (+1,6%)

Comentariu: "Ne asteptam ca incertitudinea si volatilitatea sa fie la un nivel mai ridicat in 2017, avand in vedere victoriile in serie ale republicanilor si impactul pe care acest rezultat al alegerilor il va avea asupra anumitor politici. Totusi, instinctul nostru este sa temperam optimismul privind revenirea inflatiei si sa ne asteptam la anumite blocaje legislative"

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri