Aproape toate tarile producatoare de petrol au supraestimat pretul prognozat pentru 2016. Anul trecut, cele trei tari producatoare de petrol cu acuratetea cea mai ridicata au prognozat un pret mediu de aproximativ 49 USD/ baril, insa pretul actual a fost de doar 43 USD/ baril.

Prognozele sunt importante pentru tarile producatoare de petrol intrucat reprezinta baza definirii bugetelor nationale. Este de retinut faptul ca prognozele celor trei institute majore, New York Mercantile Exchange (NYMEX), Energy Information Administration din Statele Unite (EIA) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) isi imbunatatesc acuratetea. Incepand cu 2012, aceste organizatii au avut cea mai mica marja de eroare, arata studiul “Evolutia pretului petrolului: Cine emite cele mai bune prognoze?”, realizat de compania de consultanta Roland Berger.

"Atat institutele, cat si tarile producatoare de petrol se asteapta ca pretul titeiului sa creasca in 2017. O continua supraproductie a mentiunut pretul petrolului la valori reduse dupa anul 2014”, mentioneaza Arnoud van der Slot, partener in cadrul biroului Roland Berger din Amsterdam.

Prognozele pretului petrolului emise de NYMEX, EIA si OECD preconizeaza o crestere mai mica a pretului decat asteptarile tarilor producatoare de petrol. Inca din 2009 aceste prognoze au fost mai precise decat cele ale tarilor producatoare de petrol, in timp ce anterior situatia era inversa. Cele mai precise prognoze ale tarilor producatoare de petrol s-au incadrat intr-o marja de eroare de 20%, in timp ce Iran si Kuwait au inregistrat eroare de sub 1%.

In bugetele lor pentru anul 2017, tarile producatoare de petrol au asumat un pret al titeiului intre 42 si 72 USD pentru baril (cu o medie de ~ 55 USD/ baril), in timp ce institutele au previzionat un pret in intervalul 41 – 55 USD/ baril (echivaland un pret mediu de doar 50 USD/ baril).

Situatia curenta este similara cu cea inregistrata in anul 1986. Si atunci pretul petrolului era scazut si, de asemenea, era rezultatul unei supraproductii. Astazi vedem cote de piata in crestere pentru Rusia si Orientul Mijlociu, dar si costuri in scadere in productia de petrol americana. Posibilitatea ca pretul petrolului sa ramana intr-un interval relativ scazut pentru o perioada mult mai mare de timp este in crestere. Intelegerea OPEC din noiembrie 2016 de a limita productia pentru a permite cresterea pretului poate fi usor anulata de cresterea productiei in Statele Unite.

In acest moment, pretul petrolului fluectueaza in jurul valorii de 50 USD, in concordanta cu valorile prognozate de catre institutii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri