Un trader de criptomonede ar fi pierdut zeci de milioane de dolari într-o așa-numită înșelătorie de „address poisoning”, o metodă care folosește adrese de email înșelătoare, potrivit BusinessInsider.

Înșelătoriile de tip „address poisoning” sunt efectuate de hoți care creează adrese false de pe care trimit sume de criptomenede către „țintele” lor în speranța că vor trimite accidental bani la adresa falsă mai târziu, explică Transak, o platformă de tranzacționare cripto.

Deoarece blockchain-urile sunt publice, este ușor pentru escroci să găsească adresele cripto ale oamenilor și să trimită tranzacții falsificate pentru a-și agăța victimele.

CertiK, o firmă de securitate blockchain, a confirmat că a detectat un transfer de Bitcoin în valoare de 69,3 milioane de dolari către o adresă „legată cu otrăvirea adresei” într-o postare pe X.

Portofelul cripto al victimei arată acum o pierdere totală de aproximativ 97% din activele sale pe Coinbase. Contul valorează acum ceva mai mult de 1,6 milioane de dolari.

Peckshield, o altă firmă de securitate, a scris pe X că escrocii au tranzacționat Bitcoin furat cu 23.000 de Ethereum și apoi au transferat fondurile. Ethereum se tranzacționează la 3.116 dolari pe monedă.

Asta ar însemna în jur de 71,6 milioane de dolari, ceea ce înseamnă că hoții au mai făcut un mic profit din această tranzacție suplimentară.

Trezor, o altă platformă de tranzacționare cripto, recomandă utilizatorilor să verifice de fiecare adresele înainte de a efectua o tranzacție și să nu copieze niciodată o adresă din istoricul tranzacțiilor atunci când transferă fonduri pentru a evita escrocherii de acest fel.

Cei de la Trezor recomandă inclusiv efectuarea unei tranzacții mai mici, nesemnificative chiar, ca metodă eficientă de verificare a adresei de destinație.

Fraudele cu criptomonede sunt în creștere

Înșelătoriile legate de criptomonede sunt în creștere, potrivit raportului FBI din 2023 privind fraudele online.

Infracțiunile raportate pe segmentul cripto i-au „costat” pe investitori în jur de 3,94 miliarde de dolari anul trecut.

Iar aici vorbim de infracțiunile care au apucat să fie raportate.

Cel mai bun mod de a detecta o înșelătorie cripto este să nu ai niciodată încredere în cineva care va accepta doar plăți în cripto sau care promite profituri mari dintr-o investiție de pare dubioasă.

Infractorii vor insista ca plățile să aibă loc doar în criptomonede deoarece sunt imposibil de urmărit de autorități pentru a fi trași la răspundere.

De asemenea, specialiștii recomandă mare atenție mare la cei care se recomandă ca fiind reprezentanți ai unor companii mari, renumite, ori reprezentanți ai unor instituții publice. De asemenea, înșelătorii romantice sunt și ele tot mai întâlnite, în care infractorii mimează interesul romantic pentru o persoană, apoi le conving să le trimită bani pentru diverse scopuri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri